niedziela, 18 listopada 2012
Cake Pops - ciasto na patyku
SKŁADNIKI
dla >6 osób
ciasto, placek (małe kwadratowe)
herbatniki, ok 20
rum, 1 łyżka
czekolada, 2 tabliczki
patyczki, wykałaczki, 15
OPIS PRZYGOTOWANIA
czas przygotowania: > 90 min
1. W przypadku cake pops wykonanie, proporcje zależą od ilości ciasta które nam zostało(obojętnie jakie, czekoladowe, drożdżowe czy tak jak w moim przypadku orzechowe). Placek należy pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki.
2. Oryginalnie do ciasteczkowych lizaków dodaje się serek kremowy, ja z racji tego że moje ciasto było niedopieczone i bardzo wilgotne nie musiałam tego robić. Dodałam za to pokruszone herbatniki i trochę rumu. Jeżeli jednak zamierzcie zrobić cake pops z suchego ciasta, dodajcie do niego serek kremowy i wymieszajcie tak, aby powstała lepka, wilgotna masa.
3. Z takiej masy formujemy dość duże kulki(jedna kulka z ciasta z dużej łyżeczki). Kulki odstawiamy na godzinę do lodówki.
4. W tym samym czasie topimy czekoladę(mi do 15 dużych kulek wystarczyły 2 tabliczki).
5. Do kulek przyczepiamy patyczki, wykałaczki(długie) i oblewamy je ostudzoną czekoladą. Zdobimy cukrowymi ozdobami, odstawiamy do ostygnięcia do lodówki lub w jakieś inne zimne miejsce. Przechowujemy w zimnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz