Składniki na 8
babeczek:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 180 g cukru (lub mniej)
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i ogrzewać na małej
mocy, do rozpuszczenia, mieszając. Lekko przestudzić.
Czekoladę i pozostałe składniki (oprócz malin) umieścić w misie
miksera i zmiksować na gładką masę. Wrzucić maliny i lekko wymieszać.
Powstałą masę nałożyć do foremek od muffinek (najlepsze
silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze
180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Można jeść prosto z foremek ciepłe, dopiero całkowicie wystudzone dobrze
odchodzą od papierków.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz