Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
75 g drobnego cukru do pieczenia
2 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
Na wierzch:
500 g owoców (jabłek, śliwek, gruszek, pokrojonych w cienkie plasterki)
cukier do posypania
Kruszonka
50 g masła
ok. 80 g mąki pszennej
60 g drobnego cukru
Kruszonka:
Z masła, mąki, cukru i płatków zrobić palcami okruchy. Można też użyć miksera, ale wówczas trzeba składniki ucierać bardzo krótko - ok. 1-2 minut.
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st. C.Składniki na ciasto wymieszać w misce lub połączyć przy pomocy malaksera. Należy pamiętać, że sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrótszym jego wyrabianiu - składniki powinny się tylko połączyć. Ciastem wylepić foremkę okrągłą do tart lub tortownicę o średnicy 26 cm.
Na wierzchu ułożyć owoce. Posypać kruszonką. Piec 45-50 minut. Jesli ciasto zbyt szybko się zrumieni, należy przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz